Maart
Menig tuinier bloeit nu op want de eerste echte tekenen dat de lente is aangebroken zijn nu duidelijk zichtbaar. Uw tuin of balkon komt tot leven. In deze maand kunt en mag u de handen flink uit de mouwen steken. Er is van alles te doen om uw tuin voor te bereiden op het komende tuinseizoen.

Tips

* Bladafval en beschermende takken opruimen.
* Aanplanten van groenblijvend en bladverliezende planten
* Vaste planten die te groot geworden zijn, delen of scheuren en verplanten

Eind maart / begin april kunt u beginnen uw tuin voorjaars klaar te maken. U kunt hierbij denken aan;
- gras verticuteren en bemesten
- vaste planten en heesters snoeien
- bladruimen
- bemesten van de borders
- kanten steken van uw gazon

Zoals gezegd het voorjaar is op komst. U kunt nu al uw tuin in voorjaarsstemming brengen door u potten te vullen met prachtige violen. U krijgt zo kleur en gezelligheid in uw tuin.

Snoeien
Deze maand vragen veel plantsoorten uw zorg. Met het voorjaar in aantocht staat ook het snoeien weer op de agenda. Wanneer u ze deze aandacht geeft, kunt u dit jaar weer genieten van prachtige groei en bloei! Een levendig tuinseizoen begint met een goede snoeistart! We noemen hieronder de belangrijkste planten die in maart aan snoeien toe zijn.

Rozen
Maart en april zijn de maanden bij uitstek voor het snoeien van rozen. In bijna iedere tuin staat wel een variant van de roos. Niet alle soorten hebben dezelfde snoeiwijze. Voor de verschillende rozen willen we u wat adviezen meegeven:
- Struikrozen: snoeit u een struik terug tot een hoogte van ongeveer 45 centimeter.
- Stamrozen: hierbij snoeit u boven de entplaats. De takken mogen worden ingekort tot een maximale lengte van 40 centimeter 40 centimeter. Knipt u de takken wel vlak boven een oog (nieuwe knop met uitlopers) af.
- Klimrozen: het beste laat u de hoofdtakken met rust. De zijtakken kunt u flink terugsnoeien tot boven het vijfde oog. Als u een oude klimroos wil verjongen, knipt u dan helemaal onderaan een oude hoofdtak weg.

Clematis
Bij deze prachtige planten wordt er onderscheid gemaakt in het snoeitijdstip. Dit moment wordt afgestemd op de bloeitijd van de Clematis. Vandaar dat Clematissen worden onderscheiden in vroegbloeiende en laatbloeiende soorten.
De Clematissen die in de voorzomer bloeien, dat wil zeggen in de periode mei tot en met juli, noemen we de vroegbloeiende. Deze bloeien op zogenaamd ‘oud hout’, de uitdrukking voor ranken die vorig jaar zijn aangegroeid. Als u deze in het voorjaar al zou snoeien, verwijdert u dus alle opkomende bloei. Deze variëteiten daarom nog even met rust laten!
De laatbloeiende Clematissen bloeien op ranken, die ze in de zomer aanmaken. Voor deze soorten is een snoeibeurt in het voorjaar uiterst geschikt. De voorkeur gaat uit naar maart.

Zomerbloeiende heesters
Heesters die zomers bloeien, kunnen deze maand het beste gesnoeid worden. Als criterium kunt u stellen dat het gaat om struiken die na 1 juli hun hoofdbloei hebben. Het gaat dus om de struiken die op eenjarig hout bloeien. Door de snoei zullen er nieuwe scheuten ontstaan, die voor een rijkere bloei zullen zorgen.

Vaste planten
Alle bovengronds afgestorven planten kunnen tot op de grond afgeknipt worden. Er kunnen zich al jonge uitlopers gevormd hebben. Met eerst een zorgvuldige blik, voordat u rigoureus de schaar erin zet, spaart u nieuw leven, nieuwe bloei!

Een kwestie van bemesting
De maanden van bemesting komen er weer aan. Bij iedere plantsoort natuurlijk op z’n eigen moment. En voor sommige soorten zelfs met een ‘eigen’ speciaal ontwikkelde mest. Wist u dat? Natuurlijk kunt u overal standaardmest voor gebruiken, maar voor het beste resultaat vraagt een enkeling toch om een beetje extra, om wat meer afgestemde voeding. DCM biedt hierin uitkomst. Zij voeren in hun assortiment een verscheidenheid aan meststoffen speciaal voor bepaalde plantsoorten.

Een veel voorkomende aanname is dat mest de planten voedt. Ja, indirect wel. Eigenlijk voedt bemesting de bodem! En met een gezonde, voedzame bodem krijgt u beter ontwikkelde wortels en planten. Het gevolg hiervan is een vollere plant, een mooiere en langere bloei en gezonder blad. En dat willen we allemaal in onze tuin!

Het essentiële drietal
De drie belangrijkste elementen voor een goede ontwikkeling zijn stikstof, fosfor en kalium. Stikstof stimuleert de groei. Fosfor is goed voor de bloei, vruchtzetting en voor de vorming van gezonde wortels en knollen. En kalium stimuleert weer de vorming van nieuwe bladeren. Daarnaast heeft de plant dit nodig voor het water- en voedseltransport.
Mestvormen
Bij mest denken we vaak aan stalmest (koemest). Inderdaad is dat één van de organische meststoffen. Maar ook bijvoorbeeld compost, turf, tuinaarde en potgrond behoren hiertoe. Allen opgebouwd uit organisch materiaal en bedoeld als bodemverrijking en -verbetering.
Tuinwinkel Klinkers
Nije Dijk 2a
9468 AT Annen

Ingang via
winkelcentrum d'Anloop

Tel. 06 - 25555012
Openingstijden:

Dinsdag t/m Vrijdag
09.00 - 17.30 uur

Zaterdag
09.00 - 17.00 uur
Wij zijn:

Volg ons via social mediaVolg ons op Twitter
Ga naar de website van:

Hoveniersbedrijf Klinkers