Juli
Op de lange en warme zomeravonden kunt u lekker ontspannen! Borders vol van kleur, heerlijk geurende kruidentuintjes en moestuinen met smakelijke gewassen. Tijdens deze hoogtijdagen is het genieten van het uitbundige planten- en dierenleven in uw tuin!

 • Planten en vooral kuipplanten vroeg in de morgen water geven
 • Kuipplanten elke week mest geven
 • Indien nog niet gedaan, nu de tuin bemesten
 • (Uitgebloeid) vaste planten kunnen nu terug geknipt worden tot 5 cm boven de grond om 2e bloei te bevorderen
 • Verwelkte bloemen uit vaste planten knippen voor een zo lang mogelijke bloei
 • Uitlopers van klimplanten afknippen of opbinden
 • Luizen e.d. bestrijden
 • Alle hagen mogen worden gesnoeid
 • Elke week gras maaien
 • Onkruid blijven bestrijden
Meer tips voor de maand juli

Bewatering van uw tuin
Planten en gewassen bestaan voor een groot deel uit water. De waterstroom van de wortels naar de bladeren vervoert de opgenomen voedingsstoffen naar hun plek. Daarom is het belangrijk dat er voldoende water voorradig is. Planten maken zelf uit anorganische stoffen de benodigde groeistoffen, waarbij de wortels en bladeren de belangrijkste rol spelen. Via de wortels wordt water (met daarin aanwezige zouten) uit de bodem opgenomen. Met de bladeren haalt de plant koolzuurgas uit de lucht. Zo wordt al het noodzakelijke organische materiaal opgebouwd.

Waterbehoefte
De hoeveelheid water waaraan behoefte is, verschilt sterk per gewas, groeistadium en variëteit. Houdt u altijd in de ogenschouw dat teveel water even schadelijk kan zijn als een tekort hieraan! Een te vochtige grond veroorzaakt veelal ziektes en schimmels, terwijl een verzadigde grond weer verstikking teweeg kan brengen. Daarnaast wilt u natuurlijk ook niet geconfronteerd worden met een te hoge waterrekening! Nog een reden om gedoseerd met water om te gaan…

Water bij het planten
Als we heesters, coniferen of bomen plant, giet u water in de plantput. Dit water is bedoeld voor de groei van de wortels. Vochtige wortels vormen nieuwe haarworteltjes, droge wortels niet. Hierdoor kan de plant geen water meer opnemen en droogt tenslotte uit.

Sproeien
Waterdruppels werken bij zonlicht als een vergrootglas, waardoor brandplekken ontstaan in uw gazon. Daarnaast verdampt gedurende de middag het meeste water meteen. Des te meer redenen om niet tijdens de middaguren te sproeien. De vroege ochtend of namiddag zijn de meest gunstige tijdstippen.
Daarnaast heeft het de voorkeur om tweemaal per week langdurig te sproeien in plaats van dagelijks een paar minuten. Wanneer u kort sproeit, dringt het water nauwelijks in de grond en bereikt de wortels vrijwel niet.
Een kort gazon dat op droge (zand)grond ligt, kunt u beter wel iedere dag even sproeien. Anders wordt het bruin.

Hulpmiddelen


Gieter
Natuurlijk zijn er verscheidene hulpmiddelen om uw tuin zorgvuldig te bewateren. De meest bekende, tevens eenvoudige is de gieter. Houdt u bij de aanschaf rekening met het volgende: Eenmaal gevuld kan de gieter zwaar worden. Kiest u daarom voor een grootte die bij uw draagkracht past. Met een te kleine gieter moet u wellicht wat vaak heen en weer lopen.

Tuinslang
U bespaart uzelf een hoop inspanning met het gebruik van een tuinslang. Uiteraard moet er dan wel een kraan binnen bereik zijn. Let u bij aanschaf goed op de kwaliteit, aangezien u anders binnen korte termijn te maken krijgt met knikken en scheuren in de slang. Tuinslangen die zijn versterkt met nylon draad of pvc verdienen de aanbeveling.
Voor de duurzaamheid van uw slang bewaart u het na gebruik het beste in de schaduw en volledig opgerold. Dit voorkomt onnodige beschadigingen en slijtage.

Broes
Dit is een verstelbare ‘douchekop’ aan een uitrekbare slang. De compacte omvang van de broes maakt hem ideaal voor bewatering op balkon of het terras!

Uw gazon gezond houden
Een gezond en groen gazon geeft een frisse uitstraling aan uw tuin. In de zomer krijgt het gras het nogal eens te verduren. Hoge temperaturen en een hoge vochtigheidsgraad zijn belangrijke oorzaken daarvan. We geven u wat nuttige tips voor de komende maand mee:

Maaien
Maait u het gazon regelmatig. Uiteraard is dit afhankelijk van de groei. U kunt uitgaan van gemiddeld één á twee keer per week. In droge periodes met aanhoudende zon kunt u beter minder vaak maaien en het gras wat langer houden. Een te kort gazon loopt dan namelijk het risico te verbranden (geel worden). Maait u bij warm weer het liefst ’s avonds om uitdroging te voorkomen. Met de verse sneden van het maaien verdampt het vocht in de grond veel sneller.

Kanten knippen
Wanneer u de randen van uw gazon ook bijhoudt, draagt dat bij aan een nette uitstraling van uw tuin. Tevens hoeft u zo maar eenmaal per jaar (lente) de randen helemaal opnieuw af te steken. De kanten kunt u knippen met een kantenschaar of een trimmer met nylon snijdraad. Haalt u vervolgens wel het afval weg? Zo zorgt u ervoor dat niets doorgroeit in paden en/of bedden.

Mest
Met een dosis gazonmest zorgt u voor sterke wortels. Dit maakt dat uw grasmat weer snel kan herstellen. Voor een mooi resultaat bemest u het gazon deze maand met kalkammonsalpeter. We adviseren altijd de aanwijzingen op de verpakking te hanteren. Buiten dat het geen nut heeft om de oplossing te versterken, kan het ook schade aanrichten. Er zullen dan gele plekken in het gras ontstaan.

Vaste planten snoeien in juli
Vaste planten hoeven in de zomer niet écht gesnoeid te worden, maar ze vragen wel wat aandacht. Om ervoor te zorgen dat ze op hun best en zo lang mogelijk bloeien, hebben ze enige begeleiding nodig.
 • Blijf uitgebloeide bloemen verwijderen. Dit stimuleert de bloei en groei van uw plant. Als u dit niet doet, gaan de planten zaad vormen. Hierdoor zou u minder lang van de bloei kunnen genieten!
 • Oosterse papavers en tuingeraniums die zijn uitgebloeid, mag u met een heggenschaar tot vlak boven de grond afknippen.
 • De uitgebloeide scheuten van hoge vaste planten, zoals Ridderspoor, kunnen het best worden afgeknipt. Zo is er grote kans op nieuwe scheuten en dus nieuwe bloei.
 • Veel vaste planten hebben extra ondersteuning nodig als ze groeien. Plaats enkele stokken rond de plant en verbind deze met touw.
 • Uw vaste planten krijgen graag wat organisch meststof en uiteraard voldoende water!
Verzorging van heesters en bomen in de zomer
Bij de verzorgingssnoei zijn er vier algemene regels. Hierbij wordt het volgende verwijderd:
 • ‘Wildoplag’ en ‘terugloop’
  Bij planten die geënt zijn, kunnen er op de onderstam nieuwe scheuten vormen (wildopslag). Afhankelijk van de plaats van enting, kunnen deze zowel uit de grond komen als op de stam. Deze scheuten moeten zo snel mogelijk worden weggehaald. Doet u dit zo kort mogelijk, zodat er geen knoppen meer aan zitten die uit kunnen lopen.
  Terugloop komt voor bij bontbladige planten. Ze krijgen dan één of meer scheuten
  met groen blad. Dit groene gedeelte groeit sneller dan de bontbladige. Verwijder dit daarom zo snel mogelijk, anders is uw hele plant in een mum van tijd groen.
   
 • Dode en zieke takken
  Omwille van de gezondheid van uw plant is het van belang dat u zieke takken tot ruim in het gezonde deel snoeit. Zo voorkomt u niet alleen verdere aantasting, maar ook infectiegevaar met het snoeigereedschap.
   
 • Gebroken takken
  Wanneer een tak gebroken is, ontstaan er op de plaats van de breuk vaak nieuwe scheuten. Meestal bevindt deze plek zich niet vlak boven de grond, waardoor dit de natuurlijke groeivorm aantast. Het is daarom aan te bevelen om deze te verwijderen.
   
 • Kruisende en schurende takken
  De stand van de takken loopt niet altijd gestroomlijnd. Doordat ze tegen elkaar aan groeien, kunnen er schuurwonden op takken ontstaan. Infectieplaatsen of zwakke plekken zijn vaak het gevolg. De boosdoener is meestal de tak die de natuurlijk groeivorm verstoort. Snoeit u deze zo diep mogelijk in.
Heesterrozen
U stimuleert de bloei en groei van rozen wanneer u de uitgebloeide bloemen eruit blijft knippen. Vaak knipt men slecht de oude bloemen weg. Als u wilt dat de roos tot in de herfst doorbloeit, zult u hem echter terug moeten knippen tot een lager gelegen knop in een bladoksel.
Tip: Kies een vijfblad dat naar buiten staat. Dan groeit de nieuwe scheut ook naar buiten en blijft het hart van de struik open.

Coniferenhaag
Veel coniferen groeien erg snel. Als u niet wilt dat hij uw tuin gaat overheersen, moet u hem regelmatig snoeien. Minimaal twee keer per jaar, afhankelijk van de daadwerkelijke groei. Werpt u deze maand eens een blik op uw haag om te kijken of deze wat aandacht nodig heeft.

Tuinwinkel Klinkers
Nije Dijk 2a
9468 AT Annen

Ingang via
winkelcentrum d'Anloop

Tel. 06 - 25555012
Openingstijden:

Dinsdag t/m Vrijdag
09.00 - 17.30 uur

Zaterdag
09.00 - 17.00 uur
Wij zijn:

Volg ons via social mediaVolg ons op Twitter
Ga naar de website van:

Hoveniersbedrijf Klinkers