Het belang van vruchtafwisseling
Nadat u de juiste plaats voor de moestuin hebt gekozen en u de bodem ‘biologisch vruchtbaar’ hebt gemaakt, kunt u de natuur een handje helpen door het principe van vruchtafwisseling toe te passen.

Om een goede vruchtafwisseling te garanderen, kunt u als volgt te werk gaan:
Verdeel de grond in minimum 4 percelen. Wissel elk jaar op ieder perceel van gewasgroep.

De 4 gewasgroepen en hun eigenschappen zijn:
* Peulgewassen (bijv. erwten, peultjes en alle soorten bonen). Ze nemen stikstof (N) op uit de lucht en leggen deze door middel van hun wortels vast in de grond.

* Vruchtgewassen (bijv. aardappelen, kolen, tomaten, paprika’s, komkommers, pompoenen, koolrabi en aubergines). Ze vragen een grote hoeveelheid voeding, vooral potas (kalium, K).

* Bladgewassen (bijv. slasoorten, selderij, spinazie en andijvie). Zij onttrekken vooral stikstof (N) aan de bodem en bedekken de grond tamelijk goed tegen inwaaiend onkruidzaad.

* Wortelgewassen (bijv. wortelen, knolselderij, witlof, rammenas, pastinaak). Zij wortelen diep en laten zo een goede bodemstructuur na.

Goede voorbeelden van vruchtafwisseling
Vruchtafwisseling kan toegepast worden in functie van:
* De structuur: na het telen van ajuinen, ontstaat een slechte bodemstructuur omdat het gewas slechts oppervlakkig wortelt. Om de structuur te verbeteren, kunt u het volgende jaar op het perceel een diepwortelend gewas telen (bijv. wortelen).

* De voeding: na een cultuur van erwten, is de grond rijk aan stikstof. Het is aangewezen hier nadien een groente te telen met een grote behoefte aan stikstof (bijv. allerhande soorten sla en kolen).

* Onkruiden: bodembedekkende gewassen zoals pompoen en sla kunt u best afwisselen met ijl groeiende soorten (bijv. ajuin, prei en sjalot).

* Ziekten en schimmels: wanneer u jaar na jaar dezelfde vruchten op hetzelfde perceel teelt, vraagt u om moeilijkheden. Door gewoon de gewasgroepen af te wisselen, kunnen veel plantenziekten en plagen worden voorkomen.
 

Tuinwinkel Klinkers
Nije Dijk 2a
9468 AT Annen

Ingang via
winkelcentrum d'Anloop

Tel. 06 - 25555012
Openingstijden:

Dinsdag t/m Vrijdag
09.00 - 17.30 uur

Zaterdag
09.00 - 17.00 uur
Wij zijn:

Volg ons via social mediaVolg ons op Twitter
Ga naar de website van:

Hoveniersbedrijf Klinkers